Landkjenning

I konteksten til veldedighetskonserten for et Leif Erikson monument hentyder Griegs Landkjenning til Leif Eriksons landnåm på Nord Amerika rundt år 1000.

(Landkjenning omhandler Olav Tryggvasons ankomst til Norge i 995 da han brakte kristendommen til landet.)

 

Se og hør Trondhjems Studentersangforening framfører Griegs Landkjenning:

 

{youtube}2l-hVay6ECc{/youtube}

 

Den 17. mai 1872 opptrådte Studentene og Handelsstandens Sangforening sammen bl.a. med uroppførelse av Griegs praktfulle "Landkjenning" til Bjørnsons tekst for solo, kor og orkester. I dette året gikk det sterke nasjonale strømninger over landet. Det va 1000-års jubileum for slaget ved Hafrsfjord, derfor naturligvis "Landkjenning". Behrens bidro under festlighetene med sine kor, Handelsstanden og Studentene, både på Eidsvolds plass og på Festningsplassen.

Når Grieg skulle dirigere sitt verk, "Landkjenning", for den nye, norske kongefamile i 1905, var det for siste gang for hans vedkommende. Ved feiringen av kong Haakon VII og Dronning Maud og sønn Olav deltok Handelsstandens Sangforening i det opprettede Ordensvernet og i hyldningskoret ved slottet. I tillegg fikk vi altså av Musikforeningens Direktion det ærefulle oppdrag å synge "Landkjenning" under gamle Griegs ledelse på den store felleskonsert for kongen og dronningen. Grieg var svært fornøyd med samarbeidet, noe han ga uttrykk for i et brev til dirigenten Iver Holter.

Utdrag fra boka : Handelsstanden synger!